Kofeina jest składnikiem produktów i napojów , które spożywamy codziennie. Może ona występować w różnych formach w zależności od źródła z którym ją pobieramy. Jej działanie jest jednak zawsze zbliżone, różni się jedynie natężeniem siły działania. Jednym z podstawowych źródeł kofeiny, znanych nam wszystkim, jest bez wątpienia kawa. Na rynku spożywczych dostępnych jest bardzo wiele rodzajów kawy, pochodzących z różnych rejonów świata i przetwarzanych przez różnych producentów. Kawa to jednak nie jedyny produkt w którym ową kofeinę możemy znaleźć. Występuje ona także pod nazwą teiny w herbacie. Część osób twierdzi, że to właśnie herbata działa na nie znacznie bardziej pobudzająco niż kawa. Zależy to od indywidualnych uwarunkowań organizmu i jego reaktywności na pewne związki chemiczne o charakterze naturalnym. Pochodne kofeiny znajdziemy także w owocach egzotycznych. Guarana jest bowiem jednym z najczęściej dodawanych związków aktywnych do żywności o działaniu energetyzującym. Kofeina jako składnik żywności , w ty również napojów, jest więc nieodłącznym elementem w naszym życiu. Warto zastanowić się nad poziomem jej spożywania i działaniu na organizm, zwłaszcza z uwagi na dawki znajdujące się w niektórych z produktów.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.