Kawa to jedna z najpopularniejszych i jednocześnie smacznych używek. Kawa znana jest od wielu wieków i często stanowiła ona jedno z rozwiązań luksusowych. Ogólnie wiadomo, że kawa wymaga odpowiednich warunków uprawy i klimatu, a jej pierwszym elementem są ziarna, poddawane procesowi palenia. W zależności od gatunku kawa może mieć różny smak, różnica dotyczy przede wszystkim aromatu oraz ogólnego posmaku. Są więc kawy bardziej intensywne, o wyrazistym aromacie, ale są też propozycje łagodne, często niskodrażniące. W tym momencie warto podkreślić, że obok kawy ziarnistej, nierzadko dostępnej w postaci mielonej, istnieje kawa rozpuszczalna, poddawana odpowiednim procesom modyfikacji. Praktycznie każda alternatywa ma swoich zwolenników i przeciwników, wybór jest w rzeczy samej kwestią gustu. Ogólnie wiadomo, że najlepszą alternatywą jest kawa ziarnista, aczkolwiek przygotowanie smacznego napoju wymaga dodatkowych działań w zakresie zmielenia ziaren. Wielu koneserów kawy uważa, że ziarna powinny być mielone w porcelanowym młynku ręcznym, przeznaczonym wyłącznie do kawy. Zdecydowanie łatwiejsza w przygotowaniu jest kawa mielona, którą wystarczy zaparzyć w filiżance lub ekspresie, zaś najmniej wysiłku wymaga kawa rozpuszczalna, doskonała także jako dodatek do deserów i lodów.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.