Kawa pochodzi najprawdopodobniej z Etiopii. Zawdzięczamy ją podobno tamtejszym pasterzom, którzy wpadli na „trop” kawy, obserwując owce i wielbłądy, pogryzające tajemniczy, dziko rosnący krzew. Kawa należy do roślin z gatunku marzanowatych. Jest to małe drzewo, które na plantacjach przycina się systematycznie do rozmiarów krzewu. Roślina ta jest zdolna do wytwarzania owoców przez trzydzieści lat. Jej nasiona stanowią surowiec do przyrządzania bardzo popularnego napoju, zwanego również kawą. Każdy owoc zawiera po dwa ziarnka kawy w łusce. Owoce po zbiorze są suszone i łuskane. W takiej postaci są jednak niesmaczne. Dlatego poddaje się je procesowi prażenia, który nadaje kawie zapach i barwę. Nagromadzone w ziarnach cukry ulegają wówczas karmelizacji, stąd brązowe zabarwienie. Ziarna praży się bardzo krótko w temperaturze 200oC i szybko chłodzi, aby powstałe podczas prażenia substancje zapachowe nie ulotniły się. Kawa ma nie tylko przyjemny smak i aromatyczny zapach, ale działa też pobudzająco na organizm. Używana jest jako dodatek do ciast, deserów, lodów, śmietany itp. Pije się ją na mnóstwo sposobów, z dodatkami i bez dodatków, z ekspresu, po turecku itp.

Żródło: J. Kybal, Kaplická J., Rośliny aromatyczne i przyprawowe. Warszawa 1985.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.