Kawa ma wiele właściwości. Powszechnie mówi się jednak tylko o pobudzaniu za sprawą zawartości kofeiny. Owszem, jest to napój niezastąpiony o poranku, lub podczas ciężkiego dnia, pomaga bowiem odzyskać jasność umysłu i usprawnić logiczne myślenie. Przez wiele lat, ceniąc właściwości kawy, oskarżano ją o wywoływanie różnych schorzeń, dziś jednak jest wiele badań, które temu jasno zaprzeczają. Kawa nie powinna być niebezpieczna, dopóki stosujemy ją z umiarem, większość dolegliwości, na które może mieć wpływ pojawia się dopiero przy spożywaniu więcej, niż czterech filiżanek dziennie. Według badań, kawa poprawia pracę pamięci krótkotrwałej oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby oraz cukrzycę. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, podnosząc ciśnienie krwi zwiększa działanie leków przeciwbólowych oraz podobno dobrze wpływa na układ trawienny. Pamiętać tylko należy, że zbyt duża ilość kawy może wywołać poczucie nerwowości, a nawet wrażenie trzęsących się rąk. Kofeina pobudza koncentracje, ale spożyta wieczorem może uniemożliwić zasypianie, a pita regularnie w dużych ilościach może nawet przestać pobudzać. Pita jednak z umiarem może jednak przynosić same korzyści.

Comments are closed.