Wiele osób zastanawia się, czy wybrać kawę w ziarnach czy też zdecydować się na alternatywę modyfikowaną, czyli kawę rozpuszczalną. W rzeczy samej trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, każde rozwiązanie posiada własne zalety i wady, a tym samym wybór kawy powinien być przede wszystkim kwestią gustu. analizując tę kwestię warto jednak zaznaczyć, że każda kawa opiera się na kawowych ziarnach, dostępnych w postaci naturalnej, nie zmielonej, jak i zmielonej czy modyfikowanej. Zebrana z plantacji kawa poddawana jest oczywiście odpowiednim zabiegom, czyli oczyszczaniu i paleniu. Czas palenia w istotny sposób wpływa na smak i właściwości kawy. Oczywisty jest fakt, iż najlepszym rozwiązaniem jest kawa w ziarnach, czyli naturalna. Co prawda kawę tę należy zmielić, jednakże bez problemu można określić jakość i wartość kawy. Fakt ten w dużej mierze wyjaśnia to, że kawa w ziarnach jest droższa od alternatywy mielonej czy rozpuszczalnej. Kawa mielona to oczywiście zmielone ziarna naturalnej kawy, nie ma jednak pewności, czy faktycznie są one konkretnego gatunku. Kawa rozpuszczalna to rozwiązanie najprostsze, w rzeczy samej wystarczy wsypać odpowiednią ilość do filiżanki i zalać gorącą wodą, należy jednak pamiętać, że jest to alternatywa modyfikowana, czyli poddawana sztucznym procesom przetwarzania.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.