Na sklepowych półkach znajdziemy obecnie mnóstwo gatunków kawy. Popularna obecnie stała się kawa rozpuszczalna oraz mielona. Jednak smakosze małej czarnej przekonują, że nie dorównują one tradycyjnej mieszance ziaren. Kawa ziarnista cieszy się dużym uznaniem. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Tego rodzaju mieszanka wyselekcjonowanych ziaren powinna jednak być mielona przed samym zaparzeniem. Kawosze przekonują, że tylko wtedy można poczuć niepowtarzalny aromat popularnej małej czarnej. Oczywiście nie każda kawa ziarnista będzie tak samo smakować. Producenci proponują bowiem mnóstwo gatunków i niepowtarzalnych mieszanek. Wiele osób ma więc swój ulubiony gatunek tego napoju i nie chce zamienić go na żaden inny. Dużym zainteresowaniem cieszą się mieszanki Arabiki i Robusty. Poszczególne gatunki mogą mieć mocniejszy aromat bądź być bardziej delikatne w smaku. Wybierając mieszankę dla siebie, warto zastanowić się, czy chcemy, aby napój być bardzo orzeźwiający czy marzy się nam delektowanie lekkim aromatycznym  napojem. Mocniejsza kawa z pewnością bardziej sprawdzi się pita o poranku, ponieważ pobudzi nas do działania. W przypadku, gdy chcemy na bazie ziaren przyrządzać kawę z dodatkiem mleka czy smakowych sosów, powinniśmy zaś zdecydować się na mieszankę ziaren o mniej intensywnym aromacie.

Comments are closed.