Parzenie kawy to najistotniejsza czynność, od której zależy jej smak. Spożycie tej używki rośnie na świecie z roku na rok i cieszy się niezwykle dużą liczbą fanów. Aby jednak wydobyć głębię smaku kawy oraz zachować jej najlepsze walory i wartości, trzeba w odpowiedni sposób ją zaparzyć. Jest to sztuka wbrew pozorom dość trudna. Istnieją dwa podstawowe sposoby przygotowania kawy. Jednym z nich jest znane zaparzanie. Metoda ta polega oczywiście na zalaniu zmielonej kawy wodą, ale nie wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę około 85 stopni. Kiedy uzyskamy taką właśnie temperaturę wody? Wówczas, gdy damy zagotowanej wodzie chwilkę postać. Wystarczy policzyć do dziesięciu. Bardzo istotną rzeczą w rytuale zaparzania kawy jest grubość zmielenia ziaren. Powinna wynosić około 0,2 mm. Drugą metodą przyrządzania kawy jest filtrowanie. Istotą tego sposobu jest przelewanie gorącej wody przez zmieloną kawę, która powinna być umieszczona na sitku lub wkładce z bibuły filtracyjnej. Również i przy tej metodzie ziarna kawy należy zmielić na grubość około 0,2-0,25 mm. Kilka reguł, o których warto pamiętać, jeśli zależy nam na bogactwie smaku kawy. Przede wszystkim należy mielić ziarna kawy chwilkę przed parzeniem, ponieważ całe, niezmielone ziarna dłużej zachowują świeżość. Ponadto kawę powinno się trzymać w szczelnych pojemnikach, aby nie wywietrzała. Jeśli natomiast chodzi o czas parzenia kawy, to nie powinien on przekraczać 4-5 minut.

Comments are closed.