Smakoszy kawy jest bardzo wielu, a ich preferencje bywają bardzo zróżnicowane. Wielu z nich preferuje kawę w postaci rozpuszczalnej, natomiast pozostałe skłaniają się w kierunku form mielonych. Dietetycy nie wypowiadają się jednoznacznie, który z rodzajów kawy jest lepszy, gdyż w rzeczywistości jest to produkt niezalecany z uwagi na jego charakter, określany mianem używki. Kawa jest napojem silnie pobudzającym i działającym na organizm w zależności od jego uwarunkowań i wrażliwości. Kawa mielona, powstaje z przemiału ziaren, jest więc produktem w pełni czystym , pod warunkiem ze do proszku nie zostały dodane żadne sztuczne dodatki. W przypadku kawy rozpuszczalnej, technologia jej powstawania obejmuje wiele procesów, a dodatek substancji poprawiających funkcjonalność i smak, powoduje że jest automatycznie, bardziej przetworzona. Istnieje jeszcze tak zwany pyłek kawowy, który stanowi element zbliżony do kawy rozpuszczalnej, a więc również przetworzony. Jeśli więc już sięgać po tego rodzaju napój, warto wybrać dobrą kawę mieloną i zaparzać ją w ekspresie. Warto również zwrócić uwagę na częstotliwość spożywania kawy, gdyż zbyt częste jej spożycie może być przyczyną zaburzeń przepływu krwi i zmian na tle nerwowym. Kawa wykazuje działanie pozytywne, jednak spożywana sporadycznie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.