Owoce kawowca znane były już I tysiącleciu p.n.e., choć uprawę rozpoczęto dopiero ok XIV wieku. Kawa dziś ceniona jest na całym świecie, ale nadal jej głównym potentatem jest Brazylia. Od początku jej rozpowszechnienia, kawa budziła wiele kontrowersji, np. w Mekce i Kairze była przez jakiś czas napojem zakazanym. Do Europy kawa dotarła dopiero w XVI w. i od początku panował podział na jej zwolenników, oraz zagorzałych przeciwników. Z racji, że kawa wywodziła się z krajów arabskich, były osoby twierdzące, że jest to dzieło szatana, zwłaszcza, że główną jej znaną właściwością było pobudzanie. Początkowo był to jednak napój tylko dla wybranych, a więc rozkoszowała się nią przede wszystkim arystokracja. Rosnąca popularność prowadziła jednak do tego, że w większości stolic otwierały się kawiarnie często nazywane kafehauzami. W Polsce fanem kawy był m.in. Jan III Sobieski, ale np. Jan Andrzej Morsztyn bardzo ten napój potępiał. Długo trwało, zanim kawa trafiła do zwyczajnych, chłopskich domostw, wiele osób zresztą uważało go za niesmaczny. Przez jakiś czas dostępna była tylko w aptekach jako specyfik wspierający leczenie schorzeń układu pokarmowego. Z czasem jednak kawa zyskiwała coraz większą popularność, a co za tym idzie, stawała się łatwiej dostępna.

Comments are closed.