Za najlepszą uważana jest dziś kawa uprawiana w Etiopii – a więc tam, skąd pochodzi. To właśnie Abisyńczycy rozpoczęli w XIII wieku uprawę tej rośliny. Wkrótce w innych krajach arabskich wypracowano różne sposoby rozmnażania roślin. Uprawiana najpierw w Mokce, na terenie dzisiejszego Jemenu, była wywożona przez Dżeddę i Suez do Aleksandrii, skąd drogą morską docierała do Europy. Do Europy trafiła kawa na przełomie XVI i XVII stulecia. Najwięcej kawy pochodzi dziś z Brazylii, Jawy, Indii i Cejlonu. Bardzo lubiana odmiana mokka (mocca), charakteryzującą się drobnymi ziarnami i mocnym zapachem, pochodzi z Jemenu. Kawa uprawiana jest przede wszystkim w krajach o ciepłym klimacie. Napój ten polecany jest głównie osobom z niskim ciśnieniem, gdyż zawiera składniki, które pobudzają krążenie krwi. Bardzo dobrze też, choć niestety tylko tymczasowo, wpływa kawa na naszą koncentrację i wspomaga pamięć. Dzieje się tak, ponieważ zawarta w niej kofeina pobudza procesy biologiczne kory mózgowej. Ma więc kawa działanie lekko pobudzające. Potwierdzono też badaniami jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Źródła:
1. Kuliszer J., Powszechna historia gospodarcza średniowiecza i czasów nowożytnych. T. 2. Warszawa 1961.
2. Szczęsna D., Kawa na parapecie. „Mam Ogród” 2015 nr 11, s. 44-45.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.